solárne panely na strechu
Nezařazené

Fotovoltaické panely na plechovej garáži, hale, záhradnom domčeku – možno ich nainštalovať?

pexels los muertos crew 8853509 1 scaled - Fotovoltaické panely na plechovej garáži, hale, záhradnom domčeku - možno ich nainštalovať?Popularita fotovoltaických inštalácií neustále rastie, čo znamená, že sa o túto tému zaujíma čoraz viac ľudí a rastúce povedomie v spoločnosti ovplyvňuje rozvoj fotovoltaických ponúk a služieb a nových technologických riešení v tejto oblasti. Keď sa povie fotovoltaické panely, väčšina ľudí si ich stále spája s ich inštaláciou na strechy obytných budov, najmä rodinných domov. Voľne stojace panely sú však čoraz bežnejšie, najmä ak sú strechy slabo osvetlené. 

A čo keď v záhrade nie je miesto? V takýchto situáciách sa často používajú iné budovy v dosahu obydlia, napríklad jednoduché plechové garáže. Ako teda prebieha inštalácia fotovoltaických panelov na plechovú garáž?

Fotovoltaické panely na garáži – je to dobré riešenie?

Využitie voľne stojacich budov v blízkosti domu je skvelý nápad, ako zväčšiť plochu, ktorá bude pre nás ” pracovať”. Môže sa stať, že dom alebo jeho strecha neposkytujú dostatok priestoru pre fotovoltické panely na výrobu potrebného množstva energie. Preto sa na tento účel môžu použiť aj iné budovy, napríklad garáže. Z toho však vyplýva, že pri inštalácii fotovoltaiky na garáž je potrebné zohľadniť tri veľmi dôležité aspekty:

Konštrukcia garáže – je dôležité si uvedomiť, že tradičné plechové garáže majú ľahkú konštrukciu, ktorá v podstate chráni naše auto pred poveternostnými vplyvmi. Často sa stáva, že počas víchric a búrok sú tieto garáže zničené prírodnými silami. Preto si inštalácia fotovoltaických panelov na plechovú garáž vyžaduje osobitnú starostlivosť a prípravu. V takejto situácii sa oplatí spoľahnúť sa na odborníkov v danej oblasti, ktorí vedia správne poradiť, či daná garáž spĺňa základné konštrukčné požiadavky vzhľadom na zaťaženie dažďom, snehom a vetrom a či je schopná uniesť aj dodatočné zaťaženie vyplývajúce z hmotnosti samotného fotovoltaického systému. Vo väčšine prípadov sa konštrukcia musí vystužiť nosníkmi, priehradovými väzníkmi alebo špeciálnymi profilmi.

Umiestnenie garáže – rentabilita fotovoltaickej inštalácie bude závisieť od jej umiestnenia na pozemku. Ak majú mať panely v garáži ďalšiu funkciu, nemali by byť príliš vzdialené od striedača alebo úložiska energie, pretože to môže spôsobiť dodatočné náklady na inštaláciu, ktoré sa však v budúcnosti vrátia. Ak je zariadenie v garáži samostatné, mal by sa zabezpečiť priestor pre pomocné zariadenia a napájanie iných budov. 

Záručné podmienky výrobcu – Prečítajte si záručné podmienky a skontrolujte, či výrobca nevylučuje zodpovednosť za dodatočné zaťaženie konštrukcie spôsobené inštaláciou fotovoltaického systému.

Fotovoltaické panely na garáži – výhody a nevýhody

Výhody alebo čo by sme mali mať na pamäti?

  • možnosť zvýšenia efektívnej fotovoltaickej plochy;
  • možnosť nahradiť inštaláciu panelov na streche domu, alebo firmy v prípade nepriaznivej polohy budovy voči slnku;
  • menšia plocha inštalácie znamená nižšie náklady.

Nevýhody alebo na čo si dať pozor?

  • Potreba prispôsobiť konštrukciu hmotnosti panelov a celej inštalácie;
  • ak panely nemožno namontovať na dom, malá plocha plechovej garáže nemusí pokryť energetické potreby.

Treba zdôrazniť, že hoci inštalácia fotovoltaických panelov na plechovú garáž s malou plochou strechy nemusí byť výhodnou investíciou, zváženie garáže ako dodatočnej podpory pre celkovú fotovoltaickú inštaláciu môže byť skvelým nápadom. Jediná vec, ktorú treba mať na pamäti, je, že panely musia byť správne prispôsobené konštrukcii, alebo že konštrukcia musí byť dostatočne spevnená, aby mohla efektívne a bezpečne získavať čistú energiu zo slnečných lúčov.

 

Vyberte si z našej ponuky plechových garáží